Alustava kilpailuohje

1. YLEISTÄ

Tervetuloa 10. Antin Syyserikoiseen. Tämän vuoden kilpailu on ratamestarin ”50 v-juhlaedition”. Kilpailun ratamestari juhlii 50-vuotissyntymäpäiviään tämän kisan merkeissä. Kisapaikalla on nähtävillä hänen 50-vuotisvalokuva- ja vieraskirja, johon kilpailija voi halutessaan kirjoittaa tervehdyksen.

Tule tapahtumaan vain terveenä. Muista pitää turvaväli 1-2 metriä, pese kädet ennen saapumista ja puhdista niitä paikan päällä käsihuuhteella. Kilpailukeskuksessa on käsihuuhdetta kilpailijoiden käytettävissä.

2. PÄÄTOIMIHENKILÖT JA YHTEYSTIEDOT

Kilpailunjohtaja ja ratamestari Antti Puro, 040 524 3295, syyserikoinen@suunnistusjaosto.fi

Järjestelysihteeri Pekka Vieno, 040 725 1893, syyserikoinen@suunnistusjaosto.fi

Tiedotus Juha Nappu, 040 500 5522, syyserikoinen@suunnistusjaosto.fi

Tuloslaskenta Katja Auvinen, syyserikoinen@suunnistusjaosto.fi

3. KILPAILUN YLEISAIKATAULU

Sunnuntai 6.9.2020

13.00 Ajo-opasteet valmiina

13.30 Kilpailukeskus aukeaa

14.00 Ensimmäinen mahdollinen lähtöaika

15,00 Yhteislähtö 2. osuudelle

17.00 Kilpailukeskus suljetaan

4. KILPAILUKESKUS JA KILPAILUTOIMISTO

Kilpailukeskus sijaitsee Paraisten Kirjalassa, katuosoite Suoniityntie 45, Parainen. Karttalinkki >>

Saaristotieltä on ajo-opasteet kilpailukeskukseen.

Kilpailijan tulee ilmoittautua kilpailutoimistossa viimeistään 20 minuuttia ennen lähtöä.

Kilpailutoimistossa on arvotavarasäilytys. 

5. PYSÄKÖINTI

Kilpailukeskuksen läheisyydessä liikenteenohjaajien opastuksen mukaisesti.

6. KIELLETYT ALUEET

Kilpailualueella oleva ampumarata on kielletty alue. Se on merkitty karttaan mustalla pystyviivoituksella. Maastossa ko. alue on rajattu lippusiimalla ja varoituskylteillä.

Piha-alueiksi merkityt alueet ovat kiellettyjä. Pistepelloilla saa juosta, ellei niitä ole merkitty erikseen kielletyksi alueeksi ratapainatuksessa.

Kilpailualueella liikkuminen muuten kuin kilpailusuorituksen aikana on kielletty.

Kilpailukeskuksen alueella ei kilpailualuetta ole rajattu. Kilpailijoiden liikkuminen ja verryttely on sallittua saaristotien vieressä kulkevalla pyörätiellä (huomioi muut väylällä liikkuvat) sekä pysäköintialueen ja lähdön välisellä alueella. 

7. ENSIAPU

Kilpailutoimistossa on saatavilla ensiavun perustarvikkeita (nyrjähdykset, hiertymät, naarmut) itsehoitoa varten.

8. KILPAILUNUMEROT

Kilpailussa ei käytetä kilpailunumeroita. 

9. KILPAILUMAASTO

Yhtenäinen vaihteleva metsämaasto.  

Kuvaus ratamestarin lausunnossa >>

10. VAROMÄÄRÄYKSET, KIELLETYT ALUEET JA VAKUUTUKSET

Kilpailijat osallistuvat kilpailuun omalla vastuullaan ja terveinä. Kilpailun järjestäjä ei vakuuta kilpailijoita eikä vastaa kilpailijoille aiheutuneista tapaturmista eikä kilpailijoiden aiheuttamista vahingoista.

Ks. kuvaus kielletystä alueista kappaleessa 6.

11. KILPAILUKARTAT JA RATAMERKINNÄT

Suunnistuskarttatuloste 1:10000, päivitetty 2018. Kartta on muovikotelossa, koko A4.

K-piste näkyy lähdöstä.

K-piste on merkitty karttaan lähtökolmiolla ja maali kaksoisympyrällä.

Kilpailu sisältää kaksi osuutta, joiden välillä käydään kilpailukeskuksessa ”vaihdossa”. Kilpailukartassa on painettuna koko kilpailun rata (molemmat osuudet) sekä lisärastit. Huomaa, että maastossa on myös muiden ratojen rasteja, jotka eivät kuulu omalle radalle eivätkö ole ko. radan lisärasteja. Tarkista oikea koodi rastileimasimesta.

12. RASTINMÄÄRITTEET

Kuvalliset määritteet on painettu kartan reunaan.

Lisärastien koodit ja määritteet on painettu rästimääritelistan loppuun. Lisärasteille ei ole merkitty rastin järjestysnumeroa.

13. EMIT-LEIMAUS

Kilpailussa käytetään sähköistä Emit-leimausjärjestelmää.

Niille, jotka eivät ole ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittaneet omaa Emit-korttia, on varattu lainakortti. Laina-emit-kortit ovat kuitattavissa henkilökohtaisesti kilpailutoimistosta sen aukioloaikoina.

Kilpailija on itse vastuussa siitä, että hänellä on toimintakuntoinen, lähtöluettelossa mainitun numeron mukainen Emit-kortti. Virheellinen numero on muutettava kilpailutoimistossa ennen kilpailun alkua. Emit-kortin toimivuuden voi testata Emit-nollauspisteessä. Vilkkuva merkkivalo leimattaessa osoittaa kortin olevan kunnossa.

Kilpailussa ei käytetä Emit-tarkistusliuskoja.

Puuttuvasta leimasta pakolliselta rastilta seuraa suorituksen hylkäys.

Parisarjassa riittää yksi Emit-kortti/pari.

Lainatut Emit-kortit on palautettava maaliintulon ja leimantarkistuksen jälkeen kilpailutoimistoon, kuitenkin viimeistään kilpailupäivänä klo 17.00. Palauttamattomasta kortista peritään 70 e.

14. KILPAILUN TEEMA JA ERITYISPIIRTEET

Teemana on ”tule ajallaan vaihtoon”. Kilpailu on henkilökohtainen kilpailu, joka simuloi suunnistusviestiä hajontoineen. Yksi suunnistaja (parisarjassa suunnistuspari) suorittaa koko viestin, joka sisältää kaksi osuutta. Osuuksien välissä käydään kilpailukeskuksessa ”vaihdossa”. Kilpailukartassa on painettuna koko kilpailun rata (molemmat osuudet) sekä lisärastit. Kilpailijan tulee arvioida ennakkoon oma suoritusaikansa 1. osuudelle. Poikkeamat tästä arviosta vaikuttavat kokonaisaikaan. Toisella osuudella voi hakea lisärasteja, joista saa aikahyvitystä. Kilpailija voi siten parantaa kokonaistulostaan, jos arvioi lisärastien hakemiseen kuluvan vähemmän aikaa kuin niistä saatava aikahyvitys.

Tarkoituksena on saada mahdollisimman nopea kokonaisaika. Kokonaisaika muodostuu 1. osuuden ajasta sekä toisen osuuden ajasta. Toinen osuus alkaa yhteislähtönä ennalta ilmoitettuna aikana. Vapaaehtoisista lisärasteista voi saada aikahyvitystä, mutta niiden hakeminen lisää matkaa ja suunnistusaikaa.

Kilpailija arvioi ja ilmoittaa etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä oman osuusaikansa 1. osuudelle minuutin tarkkuudella (huom. ei kokonaisaika, vaan ensimmäisen osuuden aika = puolet koko radan pituudesta). Poikkeamat omasta aika-arviosta vaikuttavat kokonaistulokseen. Aika-arvion tekemisessä kannattaa tutustua maaston kuvaukseen ja rataselostuksiin. Maksimiaika-arvio on 60 minuuttia. Kilpailijan tulee arvioida oma aikansa oman tasonsa mukaan.

Mitä nopeamman ajan arvioi, sen haastavampaa on ehtiä arvioituun aikaan ja siten toisen osuuden yhteislähtöön. Jos ajan arvioi hitaaksi, se heikentää 1. osuuden tulosta. Kilpailun erityishaasteena on osua mahdollisimman tarkasti omaan aika-arvioon 1. osuudella ja suunnistaa sen lisäksi mahdollisimman nopeasti 2. osuus. Toisella osuudella kilpailija voi halutessaan yrittää parantaa kokonaisaikaansa hakemalla lisärasteja.

Esimerkki ratapainatuksesta:

15. RADAT JA SARJAT

Kolme eri ratapituutta:

Rata |Kokonais-matka |Osuudet |Rasteja |Lisärasteja | Noususumma 1. osuus

A – pitkä | 7,0 km| 2 x 3,5 km| 2 x 9 + vaihto/maali| 5| 110 m

B – keskipitkä |5,4 km |2 x 2,7 km |2 x 7 + vaihto/maali |4 |90 m

C – lyhyt |3,6 km |2 x 1,8 km |2 x 6 + vaihto/maali |3 |55 m

Jokaisella radalla on H ja D-sarja sekä lyhyellä radalla lisäksi parisarja. Tuloksiin eritellään ratakohtaiset ikäsarjat osallistuneiden kilpailijoiden mukaan.

16. LÄHTÖ 1. OSUUDELLE 

Ilmoittauduttuaan kisatoimistossa, kilpailijan tulee siirtyä lähtöpaikalle hyvissä ajoin ennen omaa lähtöaikaansa. Lähtö sijaitsee kilpailukeskuksen välittömässä läheisyydessä. Kilpailijat huudetaan nimeltä valmistautumaan lähtöön 5 minuuttia ennen lähtöaikaa. Kilpailija siirtyy lähtökarsinaan 4 minuuttia ennen lähtöaikaa, jolloin tapahtuu EMIT-nollaus. Joka minuutin kohdalla kilpailija siirtyy lähtökarsinassa yhden lähtöportaan eteenpäin. Lähtö tapahtuu lähtökellon piippauksesta, jonka jälkeen kilpailija ottaa kartan oman ratansa mukaisesta ämpäristä. K-pisteelle ei ole viitoitusta, sillä se näkyy lähtöpaikalta.

Kilpailun lähtö- ja vaihtoalue on yhteinen alue, jolle voi jättää oman juomapullon. Lähtö- ja vaihtoalueella ei ole järjestäjän puolesta juomahuoltoa.

17. VAIHTO JA YHTEISLÄHTÖ 2. OSUUDELLE

Kilpailijan saapuessa 1. osuudelta hän leimaa osuuden päätteeksi vaihtorastilla, jossa katkeaa vaihtoaika. Jos kilpailija saapuu 1. osuudelta ennen arvioimaansa aikaa (ennen yhteislähtöaikaa), hän joutuu odottamaan ennen toiselle osuudelle lähtöä. Odotusaika lisätään 1. osuuden suoritusaikaan. Näin kilpailijan ajaksi 1. osuudelta tulee sama kuin hänen ennakkoon ilmoittamansa arvioaika. Kilpailija voi siis saada 1. osuuden ajaksi parhaimmillaan oman arvioaikansa, mutta jos todellinen aika on hitaampi, se tulee osuusajaksi.

Jos kilpailija saapuu 1. osuudelta myöhemmin kuin arvioimansa aika, yhteislähtö on jo tapahtunut ja hän saa jatkaa suoraan toiselle osuudelle. Toisen osuuden aika lasketaan kuitenkin yhteislähdöstä alkaen, jolloin myöhästyminen lisätään kilpailijan 2. osuuden suoritusaikaan.

18. LISÄRASTIT 

Toisin kuin normaaleissa viesteissä, omalle radalle kuulumattomilla lisärasteilla käymisestä voi saada hyvitystä kokonaisaikaan. Kilpailija voi hakea lisärasteja vain toisella osuudella. Ensimmäisellä osuudella leimatuista lisärasteista ei saa hyvitystä, mutta ensimmäisellä osuudella voi kuitenkin juosta halutessaan lisärastien läheltä, jotta maasto on tuttu toisella osuudella. Kilpailijan tulee arvioida kunkin lisärastin kohdalla, onko aikahyvitys riittävä, jotta kannattaa juosta ko. lisämatka ja käyttää rastinottoon kuluva aika. Aikahyvitys lasketaan vain kokonaisaikaan, eikä sillä voi korvata myöhästymistä yhteislähdöstä.

Aikahyvitys on jokaisesta haetusta lisärastista:

H-sarjat 80 s / rasti 

D-sarjat 105 s / rasti

parisarja 120 s / rasti

Lisärastit näkyvät kartassa, mutta eivät ole yhdistetty rataviivalla reitille. Rataviivalla yhdistetyt (pakolliset) rastit on merkitty rastin järjestysnumerolla. Lisärastien vieressä on rastin koodi suluissa. Esimerkki ratapainatuksesta alla

19. MAALI

Kilpailuaika katkeaa maalissa suoritettavaan maalileimaukseen (huomioi että tämä on eri leimasin kuin 1. osuuden lopussa).

Maaliintulon jälkeen kilpailija käy purkamassa Emit-korttinsa tulostoimiston Emit-purkupisteessä,

Keskeyttänyt kilpailija ilmoittaa keskeytyksestään Emit-kortin purkupisteessä.

Kilpailija saa pitää karttansa maaliintulon jälkeen. 

Maalissa on tarjolla sekamehua ja vettä sekä myynnissä grillattuja makkaroita 2 € / kpl. Makkara kannattaa maksaa kilpailutoimistossa ilmoittautumisen yhteydessä.

20. PESEYTYMIS- JA WC-TILAT

Pukeutuminen kenttäolosuhteissa. Ei peseytymismahdollisuutta. Paraisten Solstrandin uimaranta sijaitsee 4,5 km päässä Paraisten keskustan suunnassa, ajoaika 6 min.

Kilpailukeskuksessa on yksi WC, suosittelemme jonojen välttämiseksi puskaa.

21. TULOKSET

Lopulliset tulokset ovat nähtävillä niiden valmistuttua kilpailun www-sivuilla osoitteessa http://syyserikoinen.suunnistusjaosto.fi

22. PALKINNOT

Kilpailussa ei jaeta sarjakohtaisia palkintoja. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan 3 Flowparkin lahjakorttia. Arvontapalkinnot arvotaan kilpailutoimistossa. Ne ovat noudettavissa kilpailutoimistosta klo 14.00 alkaen.

23. KILPAILIJOIDEN VALOKUVAUS

Kilpailijoita tullaan valokuvaamaan järjestäjien toimesta kilpailun aikana ja valokuvia tullaan julkaisemaan kilpailun www-ja facebooksivuilla siten, että henkilöt ovat kuvista tunnistettavissa. Kuvien yhteydessä saatetaan julkaista myös kilpailijan nimi ja kilpailijan edustama seura. Kuvia luovutetaan myös lehdistön käyttöön ja kuvia voidaan käyttää tulevien kisojen markkinointimateriaaleissa. Mikäli kilpailija ei halua, että hänen kuviaan julkaistaan, tulee asiasta ilmoittaa etukäteen sähköpostitse osoitteeseen syyserikoinen@suunnistusjaosto.fi tai kilpailupäivänä kilpailutoimistoon klo 13.00 mennessä.

24. LÖYTÖTAVARAT

Löytötavaroita voi kilpailun aikana tiedustella kilpailutoimistosta ja kilpailun jälkeen järjestelysihteeriltä gsm 040 725 1893, syyserikoinen@suunnistusjaosto.fi