Homma on niin, että kun suunnistukseen hurahtaa, niin siinä haluaa toteuttaa kaikki omat kieroimmat jekut. Toisaalta kun saavutin H35-sarjan, totesin että olen todennäköisesti tehnyt omat kovimmat suunnistussuoritukseni ja oli aika tarjota muille suunnistuselämyksiä ratamestarin vinkkelistä. Antin syyserikoinen lähti tästä ajatuksesta liikkeelle. Rakensin vuodesta 2004 alkaen 7 vuoden ajan erilaisia harjoituskilpailuja TuNMKY:n suunnistajille. Muutaman kerran mukana on ollut myös TuS:n ja RaPi:n suunnistajia ja varsinais-suomalaisia partiolaisia. Kisan perimmäinen tarkoitus on aina ollut leikitellä suunnistuslajin ominaispiirteillä ja tarjota kilpailijoille tehtäviä, joissa saa harjoitella taitojaan koko rahan edestä. Syyserikoinen onkin ratamestarin juhlaa, mutta toivottavasti kisaajatkin pääsevät kunnolla nautiskelemaan.

Käytännössä normaaliin suunnistukseen on liitetty ekstramäärä lajinomaisia harjoitteita, joiden kanssa kilpailijat saavat vaivata päätään. Eri vuosina on ollut erilaisia teemoja, jotka ovat antaneet kullekin kisalle oman mausteensa. Kisa on aina ollut yksilökilpailu, mutta myös viesti- ja joukkuekisoista on otettu mausteita henkilökohtaiseen suunnistukseen. Eri vuosina painopisteinä on harjoiteltu mm. reitinvalintaa, etäisyyden arviointia, rastinottoa, karttamuistia ja viestihajontoja erilaisilla normaaleista kisoista poikkeavilla säännöillä.

Antin syyserikoinen jäi tauolle, kun oma ajankäyttöni ei enää antanut tarpeeksi aikaa kisan suunnitteluun ja toteutukseen. Siitä huolimatta se on ollut vuosittain namikan suunnistajien puheissa kisa, joka on haluttu palauttaa takaisin. Tänä vuonna namikan aktiiviporukka päätti palauttaa kisan takaisin suunnistuskalenteriin entistä ehompana avoimena suunnistuskilpailuna.

Toivon kaikille osallistujille paljon hyviä ratkaisuja kisan parissa. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, tästä kisasta jää aina riittävästi aiheita jälkipeleille!

Antti Puro

 

Aikaisemmat kilpailut:

Vuosi Paikka Teema
2004 Ankka, Lieto Jäähyväiset H21-sarjalle (21 rastin pitkä suunnistus)
2005 Ala-Lemu, Kaarina Hajonnat
2006 Isosuo, Masku Reitinvalinta/hajonta
2007 Ala-Lemu, Kaarina Hajontalenkit
2008 Lauste, Turku Yli vai ympäri (reitinvalinta)
2009 Huvilintu, Raisio Karttamuisti
2010 Lauste, Turku
2017 Tikanmaa, Raisio Valinta ratkaisee